OldLikeNew

Šiuolaikiška įranga pasiekiama atokiausiems kultūros renginiams Zarasų krašte

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras kelerius metus iš eilės įgyvendina vieną iš savo finansinių tikslų – susikurti sąlygas organizuojant renginius rajone didesnę dalį biudžeto skirti kokybiškam renginių turiniui, o ne jų techniniam aptarnavimui. 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programa, finansuodama jau ne pirmą kultūros centro projektą, ženkliai prisideda prie šio tikslo įgyvendinimo.

Nuo 2020 metų rugpjūčio 2 d. Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras kartu su Augšdaugavos (buvusios Daugpilio rajono) savivaldybės kultūros skyriumi pradėjo įgyvendinti 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Senas kaip naujas“ (angl. Old like new, pilnas pavadinimas “Daugpilio ir Zarasų rajonų atskirtų teritorijų tinklo plėtra, pasitelkiant mokymosi visa gyvenimą, kultūrines bei sveikos gyvensenos veiklas. Senas kaip naujas“ Nr. LLI-541), kurio du pagrindiniai pasiekimai Zarasų rajonui buvo išskirtinio mobilių kultūros paslaugų teikimui skirto autobuso įsigijimas ir analogų Lietuvoje neturėjusio kino teatro po vandeniu organizavimas.  Kuo susiję šie du projekto “perliukai” pasakojo projekto vadovė Aleksandra Pulokienė:

Festivalio GYDANTIS VANDUO akimirka 3 resize Festivalio GYDANTIS VANDUO akimirka resize

“Projekto “Senas kaip naujas” veiklas ir įsigijimus vienijanti idėjinė grandis buvo seno ir naujo sintezė, senų, tradicinių, įprastų dalykų integracija su moderniomis formomis, išraiškomis, technologijomis. Autobusas “Kultūra ant ratų” – tai funkcionali priemonė mobilioms kultūros paslaugoms teikti visame Zarasų rajone, kurio gamta ir miestelių bei kaimelių grožis tiesiog reikalauja šiltojo metų sezono renginius organizuoti įkvepiančios gamtos apsuptyje. Tačiau renkantis puikias renginių vietas dažnai pritrūksta techninių priemonių tokių renginių kokybiškam išpildymui. “Kultūra ant ratų” siūlo integruotas lauko kino teatro, virtualios realybės (VR akinių), išmaniosios lentos (smart board), elektros generatoriaus, kokybiško garso įrangos panaudojimo galimybes bet kurioje autobusui įvažiuoti tinkamoje vietoje. Praėjusių metų vasarą rajono renginių metu išbandytas autobusas nutolusioms bendruomenėms atnešė tiek šviesių emocijų, jog nekyla jokių abejonių dėl šio pirkinio naudos ir galimybių. (Autobuso „Kultūra ant ratų“ pristatymą rasite čia: https://www.youtube.com/watch?v=RPad3uLRjoA)

Kultūra ant ratų Degučiuose resize

Tęsiant nuostabių renginių vietų temą, ryškiausias projekto festivalis „Gydantis vanduo“, įvykęs 2021 m. rugpjūčio mėn., buvo tas įvykis, kuriame persipynė tradicinis kino žanras, vienas patraukliausių turistų traukos objektų Zarasuose – apžvalgos ratas, bei naujausios technologijos. Visai organizacinei komandai tai buvo daug iššūkių sukėlęs kūrybinis ir technologinis eksperimentas, nes užmojis didžiulį 14 x 24 metrų ekraną panardinti po ežero vandeniu Lietuvoje buvo įgyvendintas pirmą kartą. Ekrane festivalio žiūrovams buvo pristatyta Zarasų simbolio Elniažuvės legenda, kurią kūrė stipri profesionalų komanda: vizualinės dalies vadovas - Linartas Urniežis, šviesų dizainas - Andrius Stasiulis, muzikinė kompozicija - Vygintas Kisevičius, post produkcija - Antanas Balvočius, kūrybinė grupė – „Video architects“. Ekrano inžinerinis projektas buvo įgyvendintas pačių kultūros centro darbuotojų! Darbo grupei vadovavo kultūros centro apšvietimo technikas Tomas Žiliukas ir scenos inžinierius Antanas Trumpa, didžiulį ekraną pasiuvo kostiumų dailininkė Marytė Širvinskienė. Ekraną po vandeniu nardino Rasa Zadavičienė, Jonas Vainiūnas, Erikas Černovas, ir man pačiai, kaip projekto vadovei, taip pat teko tokia garbė! Nenustoju stebėtis, kokia atsidavusi ir kūrybinga yra kultūros centro komanda. Nuostabu, kad yra galimybių gauti papildomų lėšų iš Interreg programos, prie kurios finansavimo visuomet iš dalies prisideda ir Zarasų rajono savivaldybė. Šiomis lėšomis finansuojamos veiklos leidžia augti ne tik kultūros centro veiklų kokybei, bet ir visam kolektyvui, visai komandai, kurie įgyvendindami tokias, rodos, beprotiškas idėjas, visapusiškai tobulėja.“ (Festivalio akimirkos įamžintos čia: https://www.youtube.com/watch?v=xYQ8xmxSXAo&t=52s)

Festivalio GYDANTIS VANDUO akimirka 7 resize

Projekto metu Lietuvos pusėje taip pat vyko jaunimo teatro stovykla Salake, sveikos gyvensenos stovykla senjorams Smalvose, kūrybiniai susitikimai ir patirties pasidalijimas su partneriais iš Latvijos apie Trečiojo amžiaus universitetą Degučiuose, Smalvose ir Salake. Projektas baigiasi vasario 2 d. Latvijos pusėje veiklos dar bus tęsiamos, nes dėl pandemijos ribojimų nebuvo įgyvendintos numatytu laiku tad Zarasų rajono gyventojai dar turės galimybių sudalyvauti renginiuose ir veiklose Daugpilio krašte.

Povandeninio ekrano montavimo darbai 2 resize Povandeninio ekrano montavimo darbai resize

Sveikos gyvensenos stovyklos dalyviai su projekto vadove Smalvose resize

Daugiau informacijos apie projekto veiklas ir apie patį projektą rasite www.zkc.lt projektų skiltyje.
Informacija apie projektą:
Developing deprived territories‘ network in Daugavpils and Zarasai regions by using lifelong learning, cultural and healthy lifestyle‘s activities. Old like new. Nr. LLI-541
Projekto vadovė Aleksnadra Pulokienė, Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Projekto trukmė: 2020-08-03 – 2022-02-02 (18 mėnesių, bus tęsiamas ilgiau Latvijos pusėje)
Visas projekto biudžetas – 230000,00 Eur.
Iš jų – bendrasis Europos regioninės plėtros fondo finansavimas – 195 500,00 Eur.
Daugiau info: www.zkc.lt
www.latlit.eu
www.europa.eu
Už šio straipsnio turinį atsako Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras. Jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad jis atspindi Europos Sąjungos nuomonę.
Kulturos arbatele ir kinas 11