Sutarjela 01

Šaltą ir lietingą balandžio 20 dieną Zaraso ežero Mažajame slėnyje – „Kupolėje“ įvyko seminaras „Sutartinės – sėlių sielos archainė apraiška modernioje Aukštaitijoje". Šis seminaras yra projekto „XIX Aukštaitijos regiono sutartinių šventė Sutarjėla“ dalis. Seminaras buvo skirtas susirinkusiuosius supažindinti su sutartinių mokymo metodikomis, o taip pat pristatyti Sėlių kultūra.

Į seminarą susirinko Aukštaitijos regiono folkloro ansamblių vadovai, sutartinių giedojimo puoselėtojai, folkloro ansamblių nariai, giedantys sutartines ir besidomintys šiuo žanru.

Buvo galima išgirsti 5 pranešimus gyvai ir vieną nuotolinį.

 DSC0923 resize  DSC0929 resize

Daiva Vyčinienė, LMTA Etnomuzikologijos katedros profesorė, habilituota daktarė, sutartinių grupės „Trys keturiose“ vadovė, pranešime „Sėlių krašto sutartinių melodikos bruožai ir atlikimo ypatumai“ pateikė vertingos informacijos apie sutartinių atlikimą, taip pat nurodė kelis pavyzdžius iš Salako, Antalieptės (Zarasų rajono) ir jų specifiką bei išskirtinumą.

Dalia Urbanavičienė, daktarė, prisijungusi į seminarą iš Talino, pristatė nuotolinį pranešimą „Šokamosios sutartinės ir jų šokimo būdų rekonstrukcijos“, kurio metu dėstė apie šokamąsias sutartines, jų reikšmę, prasmę, apeiginius ritualus.

Aušra Trapulionytė-Butkauskienė, etnomuzikologė, savo pranešime „Biržų penkiastygių kanklių sutartinės: prigimtinė kultūra ir interpretacijos samprata“ pademonstravo, kaip skambino Biržų krašto kanklininkai, paaiškino, kada jie tai darydavo, užsiminė, kad kanklytės buvusios namų instrumentu ir kad jos niekad nebuvo išnešamos iš namų. Parodė, kaip kanklytes derinti, kad jos skambėtų teisingiau.

 DSC0941 resize  DSC1121 resize

Vasilijus Trusovas, lietuvių kalbos mokytojas ekspertas, Sėlių kultūros tyrinėtojas, pranešime „Sėliškasis kalbos klodas dabarties kontekste“ aiškino tam tikrų žodžių kilmę, kad sėliams buvo labai svarbūs hidronimai ir jų reikšmės, vartojimas.

Austė Nakienė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja, pranešimu „Ką reiškia „lylio lelijo“? Rimutės Rimantienės sutartinių priegiesmių tyrimas“ pristatė Rimutės Rimantienės, Marijos Gimbutienės bičiulės, bendražygės plačią veiklą, tyrinėjimus, sutartinių priegiesmių kilmę ir dažnumą.

 DSC1176 resize

Diana Skvarčinskaitė, Zarasų krašto etnografė, kolektyvų vadovė, muzikos mokytoja metodininkė, pranešime „Sutartinių sklaida ir tendencijos Zarasų krašte – Sėlių žemėje“ supažindino su Zarasų krašto sutartinių giedotojų kolektyvais, jų veiklą. Zarasų   kultūros centro jaunimo sutartinių giedotojų grupė „Gražutė“ ir sutartinių giedotojų grupė „Laukesa“, vadovaujami minėtos lektorės,  atliko kelias sutartines sutartines iš savo repertuaro.

Seminarą vainikavo praktinė veikla – buvo mokomasi giedoti bendras sutartines, kurios bus atliekamos Zarasuose rugsėjo14 dieną šventės „Sutarjėla“ metu.

Projekto „XIX Aukštaitijos regiono sutartinių šventė Sutarjėla“ autorė

Nuotraukos Eriko Černovo

Daugiau nuotraukų čia:

Sutarjela 05