Svente 01

ZARASUOSE NUVILNIJO ĮSPŪDINGA ZARASŲ MIESTO ŠVENTĖ – FESTIVALIS „ZARASAI 2023“

Antrą rugpjūčio savaitgalį Zarasuose nuvilnijo Zarasų miesto šventė-festivalis „Zarasai 2023“. Zarasų miesto gyventojai ir svečiai visą savaitgalį galėjo džiaugtis išskirtiniais, nuotaikingais ir muzikaliais renginiais.

Zarasų miesto 517-ąjį gimtadienį zarasiškiai ir svečiai pradėjo švęsti nuo penktadienio, rugpjūčio 11 d., kuomet Sėlių aikštėje prie D. Bukonto paminklo buvo minimos Zarasų krašto švietėjo, visuomenininko, daktaro Domininko Bukonto 150-osios gimimo metinės, taip pat kartu buvo prisimintas ir Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio atsiradimas Zarasuose. Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė įteikė Dominyko Bukonto vardo premiją visuomenininkei Vidai Jadvygai Žilinskienei už altruistinę ir švietėjišką veiklą puoselėjant Salako kraštą, ilgametę savanorystę Gražutės regioninio parko lankytojų centre, kultūrinio turizmo skatinimą Zarasų krašte per asmeninės „Jūrų muziejaus“ kolekcijos pristatymą visuomenei. Šį renginį nuostabiai papuošė Zarasų kultūros centro folkloro ansamblio „Seluona“ atliktos sutartinės bei Vasilijaus Trusovo perskaitytos mintys apie Domininką Bukontą. Renginį tęsė Vilija Niauronytė, kuri pasidalino savo prisiminimais apie Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio atsiradimą Zarasuose. Šalia D. Bukonto paminklo viso renginio metu plevėsavo Lietuvos tautinė vėliava, kuri pirmą kartą viešai buvo iškelta 1988 m. rugpjūčio 11 d., D. Bukonto gimimo 115-ųjų gimimo metinių minėjimo proga. Ši  tautinė vėliava išsaugota šviesaus atminimo Laisvės lygos nario Romualdo Pranskūno. Vėliau prie D. Bukonto namo buvo atidengtos ir kunigo Vydo Juškėno pašventintos atminimo lentos, skirtos Domininkui Bukontui ir Juozui Buzeliui. Zarasų krašto muziejus surengė muziejuje saugomų nuotraukų, susijusių su sąjūdžio pradžia Zarasuose, parodą.

Miesto svente (1) resize Miesto svente (2) resize

Visą savaitgalį Zarasų miesto gyventojus ir svečius džiugino tautodailės, amatų, prekybos ir paslaugų mugė, bei įvairūs amatų kiemeliai Sėlių aikštėje.  

Šeštadienį miesto šventės-festivalio pradžią paskelbė ir sveikinimo žodį miesto gyventojams ir svečiams tarė Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė. Zarasų miesto šventės-festivalio „Zarasai 2023“ metu, Sėlių aikštėje, rajono Savivaldybės merė Nijolė Guobienė Dusetų Švč. Trejybės parapijos klebonui, kanauninkui ir Antalieptės Šv. Kryžiaus Atradimo parapijos administratoriui Stanislovui Krumpliauskui įteikė Zarasų krašto garbės piliečio ženklą už nuopelnus puoselėjant krikščioniškas vertybes bei indėlį ugdant moralinį, dvasinį ir tautinį rajono bendruomenės sąmoningumą, kultūros ir meno puoselėjimą, gimtojo krašto istorinių vertybių išsaugojimą.

Po įsimintino Zarasų krašto garbės piliečio vardo įteikimo ceremonijos miesto šventę tęsė trečiasis linijinių šokių festivalis „Ežerų banga“, kuriame dalyvavo 12 linijinių šokių kolektyvų iš Vilniaus, Pakruojo, Panevėžio, Alytaus, Utenos, Paįstrio, Smilgių, Turmanto ir Zarasų. Linijinių šokių kolektyvų banga užliejo Sėlių aikštę bei džiugino susirinkusius atliekamais šokiais. Norime pasidžiaugti, kad festivalį „Ežerų banga“ parėmė UAB „Vasaknos“, kurios dėka mūsų festivalio dalyviai galėjo mėgautis gardžiomis dovanomis, kurios garsina Zarasų kraštą kaip žvejų rojų.

Ezeru banga (2) resize Ezeru banga (1) resize

Miesto šventę tęsė ir savo griausmingu bei triukšmingu pasirodymu džiugino Zarasų motoklubo ir kitų miestų baikerių klubų motociklų iškilminga kolona, visi galėjo apžiūrėti įvairių motociklų modelius bei stebėti atliekamų triukų pasirodymus.

baikeriai (1) resize baikeriai (2) resize

baikeriai (3) resize

Zaraso ežero pakrantėje vyko nuostabus Muzikos pakrantės renginys, kuriame jaunieji muzikantai galėjo pasidalinti ne tik savo kūrybos dainomis, bet kitų dainų atlikimu. Muzikos pakrantės dalyvius apdovanojo MB Grilio restobaras – RestoBazar, o Jaunimo grupė „DivErsa“ iš Ignalinos mėgavosi MB „Lietaus sodai“ patiekalais. Tikimės, kad ši Muzikos pakrantė taps tradicija ir kitais metais galėsime džiaugtis muzika Zaraso ežero pakrantėje.

Muzikos pakrante (2) resize Muzikos pakrante (1) resize

Šiais metais vyko nauja iniciatyva – Žiedų pakrantė. Zarasų krašto bendruomenės, nevyriausybinės organizacijos, verslo įmonės buvo kviečiami prisidėti prie Zarasų miesto šventės ir sukurti vieningą Žiedų pakrantę prie Zaraso ežero. Džiaugiamės, kad šiame pirmame Žiedų pakrantės kūrime sutiko dalyvauti ir savo įspūdingas kompozicijas pristatė ir leido džiaugtis viso šventinio savaitgalio metu Zarasų profesinė mokykla, Degučių kaimo bendruomenė „Samanis“, Zarasų atviras jaunimo centras.

Visą dieną Zarasų miesto gyventojai ir svečiai galėjo nemokamai lankytis parodose Zarasų krašto muziejuje bei Šarūno Saukos ir Nomedos Saukienės galerijoje, D. Bukonto g. 1, Zarasų miesto fotografijų parodoje, Zarasų fotografų klubo „Ežerų žemė“ foto parodoje „Laiko ženklai“.

Vakarinė programa sukvietė visus į Sėlių aikštę, kurioje vos tilpo susirinkusieji pasiklausyti žymių ir mylimų Lietuvos atlikėjų: grupė „Patruliai“, Violeta ir Vilius Tarasovai, grupė „Mrija Band“ iš Ukrainos, grupė „Queens of Roses“ bei diskoteka. O šeštadienio vakaro kulminacija tapo muzikinio šokančio fontano šou, kuri nepaliko ne vieną abejingu mūsų Zarasų krašto grožiui ir vandens magijai.

 

Po audringo šeštadienio visų laukė aktyvus ir įdomus vaikams bei jaunimui sekmadienis, kuris džiugino sportu bei įvairiais užsiėmimais vaikams ir jaunimui: VšĮ Robotikos akademijos užsiėmimai vaikams ir jaunimui, edukacija dekoruojant paveiksliukais marškinėlius ir puodelius „Pasidaryk pats“, aeroklubo „Orlėkis“ lėktuvėlių pasirodymas, vaikų erdvėje vyko piešimas ant veidukų, spalvinimas su kreidelėmis ir kitos linksmos bei įdomios veiklos vaikams, kuriame dalyvavo ir Zarasų kultūros centro vaikų ir jaunimo kolektyvai „Mėta“ ir „Lagaminas“, pramogų erdvėje vyks tatoo su chna, sensoriniai užsiėmimai, pramoga su interaktyvios realybės akiniais, pokalbiai jaunimui su Simona Matusevičiūte ir Emilija Račkauskaite, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto studente.

Jaunimo diena (1) resize Jaunimo diena (2) resize

Vakarinė sekmadienio programa ne kiek nenusileido šeštadieniui, nes į Sėlių aikštę sugūžėjo grupės „Žemaitukai“ gerbėjai, o jaunimą džiugino grupė „UpHill 7“ bei diskoteka.

Visą savaitgalį visi galėjo mėgautis fontano pasirodymais, o vakarais pasigrožėti muzikinio šokančio fontano magija Zaraso ežero pakrantėje.

Pirmadienio, rugpjūčio 14 d., išvakarėse Zarasų miesto šventę-festivalį „Zarasai 2033“ tęsė XXXI - ojo tarptautinio festivalio „Žolynai“ programa, kuri tradiciškai kasmet sukviečia visus į Stelmužę, kur po senuoju Stelmužės ąžuolu vyko sutartinių šventė „Pa Sanuoju Ųžalu“, apeigos prie aukuro, sutartinių ratas, kuomet giedotojai iš Kupiškio, Ignalinos, Utenos, Visagino, Zarasų giedodami sutartines perleisdavo sutartinių vainiką vieni kitiems. Sutartinių vakarą Stelmužėje užbaigė koncertas „Sutartinių magija Sėlijoje“ su Laurita Peleniūte ir Tadu Dešuku, kurie taip pat kartu atliko sutartines kartu su Zarasų kultūros centras jaunimo sutartinių giedotojų grupe „Gražutė“.

Stelmuze (1) resize Stelmuze (2) resize

Vėlų pirmadienio vakarą festivalis „Žolynai“ sukvietė visus po žvaigždėtu dangumi į Zarasų miesto Sėlių aikštę, kurioje Kauno valstybinis lėlių teatras pristatė istorinį spektaklį visai šeimai „Molinis sapnas“. Spektaklyje buvo pristatyta Lietuvos istorija nuo Gedimino laikų iki šių dienų. Šmaikščiai, bet kartu ir rimtai vaidino, dainavo, lipdė, pasakojo, juokavo aktorius Andrius Žurauskas, kuriam muzikinį foną kūrė muzikantas Artūras Sinkevičius.

Rugpjūčio 15 d. po Šv. Mišių festivalio „Žolynai“ dalyviai ir svečiai rikiavosi į eiseną prie kultūros centro, kurią vedė Šlyninkos vandens malūno šeimininkai Regina ir Stanislovas Veseliai nešini savo kepta duona. Už jų puikavosi didysis Žolinių vainikas, eisenoje dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė, Zarasų kultūros centro direktorius Aurimas Gudas bei visi festivalio dalyviai bei muzikantais. Nuskambėjus apeiginei Žolinių dainai apie rugelį, visus susirinkusiuosius į Žolinių šventę sveikino Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė, kuri taip pat apdovanojo įstaigas, kurios prisidėjo prie Zarasų miesto šventės ir kūrė vieningą Žiedų pakrantę Zaraso ežero pakrantėje – Zarasų profesinę mokyklą, sukūrusią gėlių kompoziciją „Langas į Zarasus“; Degučių kaimo bendruomenę „Samanis“, sukūrusią gėlių kompoziciją „Iš širdies...“; Zarasų atvirą jaunimo centrą, sukūrusį gėlių kompoziciją „Jaunimas žydi“.

Zoline (2) resize Zoline (1) resize

Visą dieną Sėlių aikštėje skambėjo folkloro žanro koncertas, kuriame dalyvavo ne tik Zarasų kultūros centro kolektyvai: folkloro ansamblis „Seluona“ (vadovė Diana Skvarčinskaitė), kapela „Čir vir vyrai“ (vadovas Gintaras Andrijauskas), vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Čiūta“ (vadovė Diana Skvarčinskaitė), Suvieko kaimo kapela „Cinkelis“ ir Samanių kaimo kapela (vadovas Algimantas Trumpa), Antalieptės folkloro ansamblis „Unt ta liepta“ (vadovė Loreta Alaunienė), Salako folkloro ansamblis „Luodis“ ir kaimo kapela „Vaivora“ (vadovė Danguolė Kisieliene), Smalvų mandolininkai (vadovė Danutė Stunžienė), bet ir ukrainiečių folkloro ansamblis „Kalyna“ iš Visagino (vadovaujamas Natalijos Osipovos). Viso festivalio metu Sėlių aikštėje veikė „Amatų kiemelis“, kuriame buvo galima ne tik pasigrožėti tautodailės darbais, bet ir patiems pasigaminti iš medžio, nusilipdyti iš molio suvenyrą, pinti iš žolynėlių, rišti sodus. Po koncerto „Žolinė“ visus susirinkusiuosius džiugino folk-rock grupė „Žalvarinis“ su naujausio albumo programa „Cantabile“. O festivalį užbaigė grupė iš Latvijos „Laimas muzykanti“ su koncertine programa „Bandenieka rudzi“.

Zarasų kultūros centre vyko tautodailininkės Jolantos Tamulienės (Vilnius) skiautinių paroda „Laiko tėkmė“.

Praūžė Zarasų miesto šventė-festivalis „Zarasai 2023“, kuris paliko nepakartojamų emocijų, įspūdžių, džiugino šventinių koncertų ir veiklų gausa. Tačiau šventė nebūtų įvykusi be nuostabių rėmėjų ir partnerių, todėl Zarasų kultūros centras nuoširdžiai dėkoja mūsų draugams už paramą, dovanas, partneryste:

Generaliniams rėmėjams – AB „Panevėžio energija“, UAB „Vidista“, UAB „Mefaci“, rėmėjams – UAB „Keljeras“, UAB „Indala“, UAB „Visagino linija“, UAB „Pjūklininkas“, IĮ „Regos menas“, MB „Lietaus sodai“, MB „Grilio restobaras“, UAB „Vigotema“,UAB „Akadas“, UAB „Vasaknos“, UAB ,,Viada“.

Zarasų miesto šventės-festivalio „Zarasai 2023“ partneriai: Zarasų rajono savivaldybė, Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Zarasų krašto muziejus, Zarasų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, VšĮ „Kūno kultūros ir laisvalaikio centras“, VšĮ „Robotikos akademija“, Aeroklubas „Orlėkis“, Zarasų atviras jaunimo centras, Zarasų moto klubas.

Zarasų kultūros centras nuoširdžiai dėkoja visiems susirinkusiems ir dalyvavusiems miesto šventėje.

Taip pat ypatingai dėkojame Zarasų kultūros centro darbuotojams už kiekvieno svarų indėlį į šios šventės – festivalio įgyvendinimą.

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro informacija

Daugiau nuotraukų čia:

ZARASŲ MIESTO ŠVENTĖ – FESTIVALIS „ZARASAI 2023“ PIRMA DIENA

Trečiasis linijinių šokių festivalis „Ežerų banga“ 2023

Zarasų motoklubo motociklų paroda Zarasų miesto šventės metu 2023

„Muzikos pakrantė“ Miesto šventės-festivalio „Zarasai 2023“ metu

Vaikų ir jaunimo diena Sėlių aikštėje, Festivalis „Zarasai 2023“

Tradicinė kasmetinė Sutartinių šventė „Pa Sanuoju Ųžalu“

XXXI tarptautinio festivalio „Žolynai“ akimirkos