Vasario16 01

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centre ir teritoriniuose padaliniuose vyko Vasario 16-osios Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimo renginiai, kuriuose dalyvavo Zarasų rajono gyventojai ir svečiai:

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centre minint Lietuvos valstybės atkūrimo dienos 106 metų sukaktį vyko koncertas „Tu mano sielos šviesa, Gimtine“. Nuskambėjus Lietuvos himnui sveikinimo žodį susirinkusiems tarė Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė, Lietuvos Respublikos seimo narys Algimantas Dumbrava. Tradiciškai šią dieną Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė įteikė Zarasų rajono savivaldybės Kultūros ir meno premiją, kuri šiais metais buvo skirta Dianai Skvarčinskaitei už profesionalų ir kūrybišką etninės kultūros puoselėjimą Zarasų krašte, Zarasų krašto garsinimą įvairiose folkloro festivaliuose Lietuvoje bei tarptautinėje etninės kultūros renginiuose, jaunosios kartos kultūrinį ugdymą, gražiausių Zarasų krašto etninės kultūros tradicijų saugojimą.

424882092 774027118109697 3915445547450409552 n resize

Vasario 16-osios Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimo koncertas, kurį režisavo Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro režisierė Gražina Karlaitė, palietė kiekvieną dalyvavusį savo šiltu, jautriu pasirodymu. Šventinį koncertą kūrė Zarasų kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai: vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Ežerūnas“ (vadovė Vanda Politaitė), folkloro ansamblis „Seluona“ ir vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Čiūta“ (vadovė Diana Skvarčinskaitė), tradicinė kapela „Čir-vir-vyrai“(vadovas Gintaras Andrijauskas). Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos mokiniai: Akordeono klasės mokiniai (mokytoja Albina Pučkienė), Modernaus šokio studija (mokytoja Elžbieta Juškėnienė), Lietuvių liaudies šokio studija (mokytoja Inga Zakarauskienė), Teatro studija (mokytoja Gražina Karlaitė). Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos vokalinis ansamblis (mokytojas Gražvydas Gasparavičius). Visagino kultūros centro Teatro grupė „Rimti“. Visagino kūrybos ir menų akademijos solistai (dainavimo mokytoja Vita Pimpienė), akordeonu grojo Rimantas Treigys. 

424595991 774025424776533 2875740000449447814 n resize 424618159 774024988109910 5306957981189050412 n resize

Tai buvo ne tik graži ir įkvėpianti šventė, bet ir svarbi proga prisiminti ir švęsti mūsų tautos istoriją bei kovas už laisvę.

Šventiniai renginiai vyko Zarasų kultūros centro padaliniuose:

Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtas koncertas Salako kultūros namuose prasidėjo Tautiška giesme. Salako seniūnas Renius Kisielius pasveikino visus susirinkusiuosius į šventinį koncertą. Seniūnas prisiminė Lietuvos istoriją, minėjo kaip yra svarbu ją prisiminti, perduoti jaunajai kartai. Tęsiant seniūno žodžius, visi salėje susirinkę, akimis nulydėjo tautiškais kostiumais pasipuošusiuosius dalyvius, kurie atminimo gėles ir žvakutes garbingai padėjo prie ,,Nepriklausomybės paminklo“. Jos buvo skirtos žmonėms, kurie kūrė Valstybę, gynė jos laisvę, mokė ja rūpintis ir ją mylėti. Koncertą vedė ir šilta programa dalijosi Zarasų kultūros centro Salako teritorinio padalinio Salako vaikų folklorinio ansamblio ,,Saulala“ (vadovė Danguolė Kisielienė) vaikai. Nuostabius eilėraščius ir daineles skyrė tą dien gimtadienį švenčiančiai LIETUVAI. Taip pat dainavo folklorinis ansamblis ,,Luodis“,  grojo kapela ,,Vaivoras” (vadovė Danguolė Kisielienė).

Šventę baigė eilėraščiu:
Pats gražiausias žemėj vardas Lietuvos.
Nenuleisk, lietuvi, niekada galvos.
Ąžuolu žaliuoki, ąžuolu stovėk,
Savo vardo niekad neišsižadėk¡
Pats gražiausias žemėj vardas Lietuvos.
Nepaklysk pasaulio atviro keliuos.
Paukšteliu parskriski, žuvele parplauk,
Tavo meilės niekad jai nebus per daug.
Pats gražiausias žemėj vardas Lietuvos.
Esame lietuviai lig gyvos galvos.
Būkime, klestėkim žemėje savoj,
Mylintys, laimingi šiandien ir rytoj!

20240216 141413 resize 20240216 132822 resize

Vasario 16-osios minėjimas Degučiuose buvo ypatingas tuo, kad buvo atidengtos dvi Atminimo lentos (prie Nepriklausomybės paminklo ir A. Šeduikio namų) ir suolelis (Šv. Antano Paduviečio koplyčios kiemelyje) - visa tai skirta mokytojui, dailininkui, aktyviam Lietuvos patriotui Alfonsui Šeduikiui. Renginys sukosi tarsi ratu - nuo Nepriklausomybės paminklo link koplyčios, kur vyko ne tik Šv. Mišios, bet ir A. Šeduikio darbų paroda, nuo gimtųjų namų link seniūnijos salės, kur Degučių kūrybinė grupė ,,Žibintas“ surengė pasirodymą ,,Paslėpkim laimę juodai dienai“ pagal J. Erlicko kūrybą. Kūrybinė grupė norėjo išlipti iš visų šios dienos šventimo šablonų, nenorėjo kalbėti tik apie tai, kokia Lietuvos gamta graži ir kokių pasiekimų viduje ir užsienyje pasiekė lietuviai. Kūrybinė grupė norėjo paskatinti žmones mylėti ir tą Lietuvos dalį, kuri nėra tokia graži ir garbinga kaip ta sesuo, kurią, atvykus svečiams ,,kiša po marška“. Taip pat ,,atidengti tą maršką, padažyti skruostus burokėliais ir iškviesti ją šokti“. Nieko nėra geriau, kaip matyti nuoširdžias žiūrovų šypsenas, susimąstymą ir išgirsti netgi lengvą juoką. Geriau pasijuokti iš savo „lietuviško mentaliteto“ trūkumų negu visą laiką pykti ant valdžių, kritikuoti viską aplinkui ir nemėgti kaimynų. Tokia teatralizuota šventė vyko Degučių kaime.

Zarasų kultūros centro Avilių skyriuje vasario 16 - osios šventė paminėta kartu su bendruomenės nariais. Avilių kaimo bendruomenės pirmininkas Vidas Slapšinskas pasveikino Avilių kaimo bendruomenės narius ir svečius su Lietuvos valstybės atkūrimo švente. Gražias dainas skyrė Avilių kaimo liaudiškos muzikos grupė „Avilija“ (vadovė Danutė Alaunienė) ir Avilių skyriaus vaikų ir jaunimo teatrą (vadovė Ligita Čerkova) lankantys vaikai skaitė eilėraščius skirtus Lietuvai.

Vasario 16-ą dieną Zarasų kultūros centro Turmanto teritoriniame padalinyje taip pat įvyko  koncertas skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dieną švęsti. Turmanto seniūnijos seniūnas Stanislovas Stankevičius tarė sveikimo žodį susirinkusiems bendruomenės nariams ir svečiams. Koncertą gražiai vainikavo „Tautiškos giesmės“ giedojimas, V. Kudirkos ir kitų poetų eilėraščių deklamavimas. Koncerte su muzikine programa dalyvavo Turmanto moterų ansamblis „Sidabro gija“ ir svečiai solistai iš Zarasų – Žydrūnas su daina „Ten kalnai man dainavo“ ir Laisvūnė su daina „Šita žemė man likimas dovanojo“. Moterų ansamblis atliko 4 dainas: „Žemėj Lietuvos“, „Kur senas Rambynas“, „Sentimentali daina“ ir „Grįžtu namo“. Kartu su ansambliu dainavo ir kultūrinių renginių organizatorė Karolina Petrovskaja, kuri koncerto pabaigoje atliko solinę dainą „Lietuva“. Solistams ir atlikėjams akomponavo meno veiklos vadovas Valerij Bogomolnikov. Turmanto seniūnijos seniūnas Kultūrinių renginių organizatorė padėkojo visiems susirinkusiems svečiams ir solistams už galimybę švęsti laisvę, vienybę, meilę tėvynei, švęsti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Picture1 Picture2

Zarasų kultūros centro Turmanto padalinio Smalvų skyriuje Vasario 16-osios  minėjimas vyko vasario 15 d. Šią dieną tradiciškai buvo pagerbtas nežinomo kario kapas Lupenkos kapinėse. Vėliau Smalvų kultūros skyriuje vyko šventinis minėjimas – koncertas „Švęskime laisvę kartu!“. Sveikinimo žodžius tarė Zarasų rajono tarybos narys Kęstutis Stankevičius, Turmanto seniūnas Stanislovas Stankevičius, Smalvų bendruomenės pirmininkas Saulius Valiūnas. Susirinkusiems bendruomenės nariams ir svečiams koncertavo Zarasų kultūros centro kolektyvai: Avilių skyriaus liaudiškos muzikos studija „Avilija“ (vadovė Danutė Alaunienė), Smalvų mandolinininkų grupė, eiles apie Lietuvą deklamavo vaikai.

Daugiau nuotraukų čia: