Po uzalu 01

Kasmet Žolinių išvakarėse į Stelmužę suvažiuoja sutartinių žanro mėgėjai, giedotojai, norintys pamėginti giedoti. Ši šventė taip ir pavadinta „Pa Sanuoju Ųžalu“. Atlikome apeigas prie aukuro, dėkodami prosenovės Dievams, Gabijai Ugnelei, sudegindami visas savo ydas.

O tada sukom sutartinių ratą, perleisdami sutartinių vainiką, su giedotojomis iš Kupiškio „Jaunimo Ramuva“ bei „Sakuolėmis“, vadovė Daiva Palionene; Ignalinos krašto folkloro ansambliu „Čiulbutė“, vadovė Sigutė Mudinienė; Utenos sutartinių giedotojų grupe „Sėdauta“, vadovė Milda Morkūnaitė, Visagino folkloro ansambliu „Krusnė“, vadovė Violeta Gaidienė, Zarasų sutartinių giedotojų grupėmis „Laukesa“ ir „Gražutė“, folkloro ansambliu „Seluona“, o taip pat su visais žiūrovais. Nuostabiai skambėjo instrumentinės sutartinės atliekamos Aušros Trapulionytės Butkauskienės penkiastygėmis biržietiškomis kanklytėmis.

369724412 676817321164011 518024614363514971 n resize 369699816 676815244497552 7101475763016312151 n resize

Vėliau dalyvavome koncerte "Sutartinių magija Sėlijoje" su unikalaus balso savininke, savitų sutartinių mokymų edukatore Laurita Peleniūte ir smuikininku  Tadu Dešuku, kurie atliko sutartines, išmoktas sutartinių stovykloje "Sėlių gulbių tūtavimai" kartu su Zarasų kultūros centras jaunimo sutartinių giedotojų grupe

"Gražutė". Merginoms tai buvo neįkainojama patirtis. Laurita, kaip visada, labai natūraliai į ratą įtraukė visus dalyvavusius šventėje. Buvo ir tokių atvykėlių, kurie sutartines giedojo pirmą kartą ir tikėtina, kad ne paskutinį.

Baigę koncertą, užgobėme ugnelę, padėkodami už puikų orą ir mielą pabuvimą kartu.

Stelmuze (2) resize Stelmuze (1) resize

Grįžę iš Stelmužės į Zarasus su nekantrumu, po žvaigždėtu dangumi Zarasų Sėlių aikšėje laukėme Kauno valstybinio lėlių teatro istorinio spektaklio visai šeimai

"Molinis sapnas". Labai džiugu, kad spektakliu susidomėjo ir vėlyvą vakarą į aikštę atvyko gausus žiūrovų būrys. Spektaklyje buvo pristatyta Lietuvos istorija nuo Gedimino laikų iki šių dienų. Šmaikščiai, bet kartu ir rimtai vaidino, dainavo, lipdė, pasakojo, juokavo aktorius Andrius Žurauskas, kuriam muzikinį foną kūrė muzikantas Artūras Sinkevičius.

Šiuo spektakliu baigėme pirmąją, turiningą projekto „XXXI – asis tarptautinis festivalis Žolynai“ dieną.

Projektas finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos

Zarasų kultūros centras, organizatorius

Diana Skvarčinskaitė, projekto autorė

Erikas Černovas, nuotraukos

Daugiau nuotraukų čia:

Projekto logotipai 01