garso paroda 01

Garsas – trapus, efemeriškas, minimalistinis, sklindantis iš priešgaisrinės apsaugos sistemos įrenginių visiškai tuščioje erdvėje. Tai dviejų jaunų menininkų – kompozitoriaus Arturo Bumšteino ir skulptoriaus Alano Gurino kūrybos vaisius. Paroda - garso instaliacija „Be pavadinimo“  eksponuojama Zaraso ežero saloje esančioje erdvėje „Kupolė“.

Paroda tarsi nurodo, kad žiūrovas turėtų matyti kažkokius objektus. Tačiau šįsyk visiškai priešingai. Tuščioje erdvėje eksponuojamas garsas. Parodos autoriai kviečia išgirsti, klausytis, apmąstyti girdimą garsą, taip pat medituoti. Yra ir užuomina – laužo liepsnos traškesys, kuris sklinda iš dūmų detektorių. Instaliacijos autoriai  tęsia anksčiau kūryboje nagrinėtą priešingybių temą. Dūmų detektorius asocijuojasi su gaisro pavojumi, tačiau palengva spragsinti laužo liepsna gali turėti ir raminamąjį poveikį.  Visgi autoriai palieka laisvę patiems parodos lankytojams įvardinti savo pojūčius, kilusius vaizdinius, todėl instaliacija - „Be pavadinimo“.

Kompozitorius A. Bumšteinas tyrinėja garsą. Šio garso menininko veikla įvairiapusė, apimanti muzikos, parodų, garso performanso, radio, teatro sritis. Už garso eksperimentus teatre A.Bumšteinas apdovanotas Boriso Dauguviečio auskaru ir „Auksiniu scenos kryžiumi“.

Antrasis parodos autorius - A.Gurinas šiuo metu studijuoja skulptūros meną Vilniaus dailės akademijoje. Aktyviai kuria bei dalyvauja eksperimentinės muzikos renginiuose, bendradarbiauja su įvairiais Lietuvos bei užsienio menininkais kaip vaizdo operatorius.

Zarasuose šių autorių garso paroda eksponuojama pirmą kartą. Pirmą kartą ir tokio pobūdžio renginys. Taip pat pirmą kartą A.Bumšteinas garsą panaudoja ypač minimaliai, kas jo skambesį paverčia trapiu, subtiliu, trumpalaikiu. Žiūrovas kviečiamas meditacinei – juslinei patirčiai: nusiraminti, įsiklausyti, išgirsti sklindančius natūralius garsus.

Paroda „Be pavadinimo“ yra Vilniaus Galerijos AV17 ilgamečio projekto dalis. Projekto esmė – šiuolaikinio profesionalaus meno pristatymas regionuose. A.Bumšteino ir A.Gurino kūrinys buvo specialiai sumanytas Zarasų ežero salos „Kupolei“.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Parodos lankymas antradieniais, trečiadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais nuo 13.00 iki 19.00 val.