tradiciju 01

Konkuro „Tradicijų paveldėtojai“ laureatės

Jau tradiciniu tapęs respublikinis vaikų ir jaunimo liaudies kūrybos konkursas „Tradicijų paveldėtojai“ rengiamas kiekvienais metais nuo 2012 m. Konkurso tikslas - skatinti vaikų ir jaunimo susidomėjimą, pagarbą tautiniam paveldui ir tolerantišką požiūrį į įvairių tautų kultūrą, jų įsitraukimą į liaudies kultūros populiarizavimo procesą, puoselėti liaudies muzikavimo ir choreografijos tradicijas, aktyvinti liaudies kūrybos atlikėjų veiklą, skatinti folkloro ansamblius bei solistus tobulėti, ugdyti jaunimo tautinę, kultūrinę ir meninę savimonę. Na, o suaugusiųjų kolektyvai dalyvauja konkurse kaip pavyzdys jaunajai kartai.

Prasidėjęs Visagino kultūros centre gegužės 6 d., konkursas „Tradicijų paveldėtojai“ tęsėsi Lietuvos uostamiestyje. Gegužės 13 d. Klaipėdos miesto savivaldybės Tautinių kultūrų centre susirinko jaunieji folkloro atlikėjai, dainuojantys savo gimtąja kalba, šokantys liaudies šokius, vilkintys tautiniais rūbais. Konkurso nugalėtojus atrinko tarptautinė komisija, rezultatai buvo paskelbti gegužės 23 d. po finalinės perklausos, kuri vyko Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje gegužės 20 d.

FB IMG 1662914054714

Tradiciškai folkloro kategorijos laureatams suteikiama teisė dalyvauti tarptautiniame
folkloro festivalyje „Pokrovo varpai“ – nuostabus apdovanojimas dėl kurio verta pasistengti. Šiais metais konkurse „Tradicijų paveldėtojai“ dalyvavo net 600 atlikėjų iš įvairių Lietuvos regionų.

Labai smagu, kad Zarasams šiame konkurse atstovavo, tapo laureatėmis ir gavo teisę dalyvauti  tarptautiniame
folkloro festivalyje „Pokrovo varpai“ Zarasų kultūros centro sutartinių giedotojų grupė „Laukesa“ ir jos atstovės Violeta Gaidienė, Birutė Andrijauskienė ir vadovė Diana Skvarčinskaitė. Zarasaiškiai šiame festivalyje dalyvaus jau trečiąjį kartą.

Laureatų ir diplomantų sąrašas: https://tmde.lrv.lt/lt/naujienos/paskelbti-xii-respublikinio-liaudies-kurybos-atlikeju-konkurso-tradiciju-paveldetojai-nugaletojai

Diana Skvarčinskaitė, Zarasų kultūros centro etnografė

Nuotraukos Eriko Černovo