Kovo 11 01

Kovo 11-osios Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos 34-osios minėjimo metinės Zarasų rajono savivaldybės kultūros centre ir teritoriniuose padaliniuose

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centre ir teritoriniuose padaliniuose vyko Kovo 11-osios  Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimo renginiai, kuriuose dalyvavo Zarasų rajono gyventojai ir svečiai.

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centre minint 34-ąsias Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos metines šventiniai renginiai prasidėjo nuo vėliavos pakėlimo ceremonijos prie paminklo „Laisvės angelas“. Šventinėje vėliavos pakėlimo ceremonijoje sveikinimo kalbą tarė Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Stankevičius. Vėliavos pakėlimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės savanoriai, kurie atliko salves žuvusiems už Lietuvos Nepriklausomybę atminti. Ceremonijoje dalyvavo ir jaunieji šauliai. Po ceremonijos renginys persikėlė į Zarasų kultūros centro didžiąją salę. Šventinis koncertas „Esu lietuvis“ prasidėjo jaunų atlikėjų teatralizuotu pasirodymu giedant Lietuvos himną. Sveikinimo žodį susirinkusiems tarė Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė, Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas, kunigas Vydas Juškėnas, Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos direktorius Rimantas Bikulčius. Šventiniame teatralizuotame koncerte žodžius ir dainas Lietuvai skyrė Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos gimnazistai. Scenoje esanti širdis-Lietuva, kaip šalies vienybės bei meilės simbolis, nuolat dominavo viso koncerto metu. Visos dainos, žodžiai iš jaunųjų atlikėjų lūpų priminė, koks svarbus yra ryšys su Tėvyne ir kokia galinga yra lietuviška dvasia.

 DSC8254 resize  DSC8327 resize

Minėjimo akimirkos Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro padaliniuose

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro Turmanto skyriuje ir Smalvų padalinyje Kovo 11-oji paminėta koncertais, įvairias žaidimais, bendruomenės susibūrimu.

Istoriškai lietuvių tauta mažiausiai du kartus įrodė visam pasauliui, kad yra vieninga, stipri, drąsiai kovojanti už savo teisę būti vientisa ir nedaloma valstybė. Nepaisant represijų, okupacijos ir aneksijos iki pat 1990 m. kovo 11-osios dienos Lietuvos valstybė gyvavo kaip tarptautinės teisės subjektas. Šiemet visa Lietuva ir lietuviai iš viso pasaulio švenčia 34 metus kai buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė. Šventinis koncertas Kovo 11-osios proga įvyko ir Zarasų kultūros centro Turmanto teritoriniame padalinyje, buvusios mokyklos aktų salėje.

429847038 339830619018428 5165169284687724837 n

Koncertą gražiai vainikavo „Tautiškos giesmės“ giedojimas, Zarasų rajono tarybos nario Igno Zavadsko pasveikinimo žodis ir šokis su šilkinėmis vėduoklėmis, atliktas Kultūrinių renginių organizatorės Karolinos. Koncerto programa turėjo dvi pagrindines ašis: tai pramoginė muzikinė dalis ir diskusijų, istorijos ir filosofijos diskurso dalis. Pastarąją paskatino Lenkų bendruomenės pirmininkės Teresos Narkevičienės užduotas klausimas apie teisę dainuoti kita kalba per šventes kaip Kovo 11-oji. Lietuvos tautinių mažumų tapatybės klausimas tai jautri tema, mažai diskutuojama sritis, ypatingai tokiomis geopolitinėmis aplinkybėmis. Todėl kiekviena proga, kai galima kartu su bendruomene atvirai pakalbėti tokiomis temomis, yra be galo vertinga.

431042121 1176778249955250 2482629722576156421 n

Renginį papuošė šventinis koncertas, kuriame dainas atliko solistai iš Turmanto miestelio, Turmanto padalinio moterų ansamblis „Sidabro gija“ ir solistas svečias iš Zarasų Erlandas.

Kultūros renginių organizatorė priminė visiems susirinkusiems, kad „Laisvė nurodo žmogų pašauktą save sukurti ir visą gyvenimą keliauti į tai, kas yra jo esmės tėviškė. Pašauktas pats save sukurti, žmogus niekada nėra baigtas. Ir neįmanoma jam sustoti, nes tobulybė niekada nėra pasiekiama visam laikui. Kiekvieną momentą tenka iš naujo teigti savo laisvę ir iš naujo keliauti toliau“ – Juozas Girnius, Žmogus be Dievo.“

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimo akimirkos Smalvų teritoriniame padalinyje

Kovo 11-oji yra ne tik mūsų Lietuvos valstybės laisvės atkūrimo diena, bet ir mūsų visų asmeninės Laisvės šventė! Zarasų kultūros centro Smalvų kultūros skyriuje šią dieną šventę pradėjo sugiedojus tautinę giesmę, susirinkusius pasveikino bendruomenės pirmininkas Saulius Valiūnas. Renginio metu vyko viktorina „Mano kraštas“, kurioje buvo užduodami klausimai buvo apie Zarasus ir Smalvas. Bendruomenės nariai turėjo „pasukti galvas“, kad atsakytų teisingai. Kiekvienas nupiešė piešinį Lietuvai. Iš medinių dėlionių pasigamino Gedimino pilis, vyko šaškių varžybos. Minėdami šią svarbią dieną bendruomenės nariai ir svečiai praleido prasmingai ir turiningai.

smalvos1  smalvos2

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimo akimirkos Salako ir Degučių skyriuose

Tradiciškai Kovo 11 d. Salake ir Degučiuose vyko pilietiškumo akcija-bėgimas (11 km) ,,Tikime laisve“. Šiemet dalyviai bėgo maršrutu Salakas-Degučiai. Salako miestelyje bėgikus su daina išlydėjo Salako kultūros padalinio kolektyvas. Šventiniame bėgime dalyvavo ne mažai bėgikų, kuriuos neišgąsdino lengvas šaltukas. Ypač sužavėjo jaunoji karta, kuriai ir priklauso Lietuvos ateitis. Iškilmingame bėgime dalyvavo ir Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė, kuri kartu su bėgikais pasiekę tikslą prie Degučių nepriklausomybės paminklo giedojo Lietuvos valstybės himną, kurį dainingai pradėjo Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro moterų vokalinis ansamblis ,,DEGA“, vadovė Gražina Kazokienė. Šventinis koncertas, kurį papuošė vokalinis ansamblis, vyko Degučių bendruomenės namuose ,,Samanis“. Prie bendruomenės namų jaunieji šauliai visus pasitiko su garuojančia koše ir arbata. Salako ir Degučių seniūnai Renius Kisielius ir Jonas Šileikis įteikė medalius visiems dalyviams. Šventinės ceremonijos pabaigoje skaniausiais kepiniais visus vaišino Baibių ir Vajasiškio bendruomenių moterys.

received 723473826296437 resize received 7298924570201732 resize

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimo akimirkos Suvieko skyriuje

Zarasų kultūros centro Suvieko padalinyje taip pat vyko šventinis renginys, skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Koncertavo Suvieko kaimo kapela „Cinkelis“, vadovas Algimantas Trumpa. Eiles apie Lietuvą skaitė Laima Dainienė. Jaukus ir šiltas bendruomenės susibūrimas šios dienos proga yra neįkainojamas bendrystės pamatas.

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimo akimirkos Avilių skyriuje

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro Avilių skyriuje Kovo 11-osios minėjime sveikinimo žodį susirinkusiesiems tarė seniūnas Vygirdas Žalkauskas. Koncerte meninę programą atliko Kupiškio kultūros centro mišrus choras ,,Bočiai“,  vadovė Rasa Rugaitytė. Avilių kultūros skyriaus vaikų ir jaunimo teatro vaikai vedė koncertą ir skaitė eiles skirtas Lietuvai „Lai šventė būna kupina džiaugsmo, pasitikėjimo ir bendrystės, tegu ši diena mums primena, kad mūsų didžiausias turtas yra laisvė. Tikime gražia ateitimi ir planuojame darbus, rikiuojame svajonės.“

IMG 20240310 133258 resize IMG 20240310 133119 resize

1990 m. kovo 11-oji Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena, kuri įrodė, kad Lietuva ir jos žmonės gali būti vieningi ir ryžtingi vardan bendro tikslo – Laisvės. Dar kartą sveikiname Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga visus Zarasų krašto gyventojus...